28. lokakuuta 2011

teen salaisuudet

Minä, vaappumaton kahvin kannattaja, joudun vähän välillä nöyrtymään tosiasioiden edessä. Teen vaivihkaa vallatessa juomakulttuuriani yhä enemmän, ajattelin ottaa selvää teen vaikutuksista elimistöön. Kaikki nauttimamme ruoka ja juoma tekevät jotain kulkiessaan kropan läpi. Tätä miettiessä alkaa tehdä mieli vaihtaa Mäkin rasvisranskikset porkkanoihin... Mitä hyötyjä ja haittoja teestä löytyy? Selvitin muutamia perusteita teen ominaisuuksista.

Tee kuuluu vahvana Kiinan ja Japanin kulttuuriin kautta aikain. Minulle tulee teen historiasta mieleen aina kuva rauhallisesta kiinalaisvanhuksesta, joka tilaisuuden tullen paljastaa superninjavoimansa (joka siis johtuu teen terveysvaikutuksista). Tee sisältää paljon flavonoideja, vitamiineja ja mineraaleja.

Afrikka Rooibos kofeiiniton tee, karpalon ja punaisten marjojen aromilla (Nordqvist pussitee)

Flavonoidit
Flavonoidit toimivat elimistössä antioksidantteina, eli ne suojaavat soluja vanhenemismuutoksilta. Flavonoidien ja askorbiinihapon (eli c-vitamiinin) aikaansaannoksia ovat myös kohonneen verenpaineen ja kolesterolin alentaminen, sekä verisuonten seinämien vahvistuminen ja sydäninfarktiriskin väheneminen. Eli tee on suorastaan nuoruudenlähde!

Mineraalit
Teen mineraaleiksi luokitellaan magnesium, kalium ja fluori. Magnesiumista luetellaan pitkä lista terveysvaikkutteita, joista itseäni kiinnostavimpana seikkana Mg:n puuttellisuus lisää PMS-oireita ja masennusta. Kaliumia tarvitaan lihasten rakentumiseen ja munuaisissa ja se pitää yllä sähköistä jännitystä hermosoluissa. Tuttu fluori on hyväksi hampaille ehkäisten reikiintymistä.



Paljon terveellistä
Teellä on antibioottisia vaikutuksia ja se ehkäisee tulehdustilojen syntyä. Tee antaa suojaa myös viruksia vastaan, sillä sen säännöllinen nauttiminen vahvistaa ihmisen immuunijärjestelmää. Teen sanotaan virkistävän hermostoa ja ehkäisevän uupumusta, suojaavan auringon UV-säteilyltä, sekä ehkäisevän Parkinsonin tautia, hammasmätää ja pahanhajuista hengitystä. Teestä uutettuja ainesosia käytetään monissa ihonhoitotuotteissa.

Kofeiini - hyvä vai paha?
Kofeiini on piristävä alkaloidi, joka vaikuttaa keskushermoston toimintaan kiihdyttävästi vähentäen adenosiinireseptoreiden toimintaa. Adenosiini taas säätelee uni-valverytmiä kertymällä aivojen valvetta ylläpitävälle alueelle. Piristeellä on runsaasti sivuvaikutuksia kuten sydämentykytys, vapina, vatsa- ja ruoansulatusvaivat, sekä jopa masennus, ahdistus ja paniikkihäiriöt. Itselleni uutta oli myös kofeiinin silmien kuivuutta lisäävä vaikutus. Kofeiiniherkkyys on kuitenkin hyvin yksilöllistä, mutta pienille lapsille sitä ei tulisi antaa (nimim. energiajuomiin ikäraja!).

Teelehdissä kofeiinia on luonnostaan vähemmän kuin kahvipavuissa. Mustaa teetä saa juoda 2,5dl saadakseen 100mg kofeiinia, kun suodatinkahvia vastaavalle määrälle riittää 1,5dl. Vihreää teetä sen sijaan saa juoda 6,25dl, eli kofeiinia vihreissä teelaaduissa on selkäesti vähemmän. Teessä virkistävä vaikutus tulee hitaammin kuin kahvissa ja se kestää elimistössä kauemmin. Myös kofeiinittomia teelatuja löytyy, esim. Nordqvistin Afrikka Rooibos.

Vihreä Paratiisi Sen Cha (Forsman Tea) tuoksuu kuivana ihanan hedelmäiseltä

Tunnusta väriä
Vihreä tee eroaa mustasta siten, että teetä ei ole hapatettu, mikä säilyttää teelehtien terveysvaikutukset paremmin. Vihreän teen sanotaan lisäävän aineenvaihduntaa ja ehkäisevän näläntunnetta, eikä se sisällä juuri lainkaan kaloreita. Vihreän teen katekiinit estävät tehokkaasti ruokamyrkytyksiä tappamalla sitä aiheuttavia bakteereja. Myös keltainen ja valkoinen tee on hapattamatonta.

Teen vaikutuksista voisi kirjoitella vieläkin pidemmän romaanin ja hämmästyksekseni tästäkin "pikaisesta yleiskatsauksesta" tuli nopeasti täysmittainen essee. Miksen lukiossa jaksanut paneutua opiskeluun yhtä intensiivisesti...

Onneksi itse tykkään nauttia teeni ilman lisukkeita ja maistaa paremmin omat aromit :) Sokerihiirien kannattaa ainakin kokeilla sokerittomuutta nauttimalla vaikka aluksi laimeampaa teetä tai korvata sokeri hunajalla, joka sekin on terveellinen luonnontuote.

Skool!
Lähteet: www.teekauppa.fi ja Wikipedia
Blogi vihreästä teestä: http://vihreatee.blogspot.com/
Lisää vihreän teen terveysvaikutuksista: Tohtori Tolonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat tervetulleita <3